Valgofacts

Wat is Hallux Valgus?

Hallux Valgus is een bobbel aan de grote teen dit zorgt voor een standafwijking of scheefgroei van de grote teen. De botjes van de grote teen en voorvoet moeten recht achter elkaar te liggen, maar bij hallux valgus groeien deze in een hoek van buiten baar binnen. De standafwijking kan dusdanig groot groeien dat de grote teen over of onder de tweede teen schuift.

Hoeveel mensen krijgen Hallux Valgus?

1 op de 4 mensen ontwikkelt in meer of minder mate een vorm van Hallux Valgus. Oftewel een scheefgroei aan de grote teen. Vrouwen hebben relatief vaker last van deze aandoening dan mannen.

 

Wie krijgt last van Hallux Valgus?

Hallux Valgus komt relatief vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Men kan een erfelijke aanleg voor Hallux Valgus hebben. Langdurig dragen van te krappe schoenen of het dragen van hoge hakken kunnen zorgen voor scheefgroei van de grote teen. Mensen met platvoeten hebben grotere kans op het ontwikkelen van Hallux Valgus. Scheefstand van de grote tenen komt vaak aan beide voeten voor.

 

Wat kan je doen tegen Hallux Valgus?

Draag allereerst wijdere schoenen waardoor uw tenen meer ruimte hebben. Ga geen slappe schoenen dragen, deze geven weer onvoldoende steun aan de voet. Voorkom dragen van schoenen met hakken hoger dan 4 cm. Draag, indien u platvoeten heeft, een corrigerende inlegzool. Een orthese of teencorrector als de Valgofix zijn bijzonder effectief bij de behandeling van Hallux Valgus.

 

Behandelmethoden bij Hallux Valgus

De belangrijkste behandeling voor Hallux Valgus is het dragen van een corrigerende steunzool. Deze  behandeling gaat in combinatie met het dragen van een zogenaamde teenspalk of teen orthese zoals de Valgofix die de stand afwijking corrigeert. In het uiterste geval, indien er sprake is van zeer ernstige vergroeiing van de grote teen kan een teenoperatie een overweging zijn. Hierbij wordt de overtollige botaangroei verwijdert.

 

Doet Hallux Valgus pijn?

Naarmate de grote teen verder scheefgroeit kunnen er pijnklachten ontstaan. Zeker op de plek van de grote teen waar zich de knobbel bevindt. Deze knobbel kan gaan ontsteken wat bursitis genoemd wordt. Dit kan tot vervelende pijnklachten leiden. Het bijtijds corrigeren van de afwijking is absoluut aan te raden.